«Галицький сепаратизм»: Лист-відповідь на демарш письменника Тараса Прохаська «Далекосхідний український фронт» у виданні «Галицький кореспондент»

На жаль, знаю, що погляди, які висловив у своєму дописі пан Прохасько, вельми розповсюджені сьогодні в «західноукраїнському» суспільстві. В середовищі свідомих українців Донбасу це явище навіть вже одержало свою неофіційну назву – «львівський» або «галицький сепаратизм». 

Однак треба відзначити, що носіями і трансляторами подібних поглядів є здебільшого люди, які, хоч і вважають себе справжніми українцями, але насправді просто погано знають як історію України (зокрема специфіку заселення її регіонів), так і сьогоднішню реальну ситуацію на Сході нашої держави.

Якщо про історію, то наведу такі факти: у місті Бахмут (сучасному Артемівську на Донеччині, до речі, всього за кілька десятків кілометрів від відомого всім Слов’янська) за переписом 1897 р. мешканці були на 63 % україномовними, а в Бахмутському повіті українською мовою розмовляло 67 % населення.

Бахмут – найстаріше місто Донеччини. Це земля Кальміуської паланки запорозьких козаків, батьківщина Володимира Сосюри, Миколи Чернявського, Олекси Тихого та багатьох інших… За наказом Петра І у 1708 році за підтримку Івана Мазепи воно було знищене разом зі столицею Гетьманщини м.Батурином (як і в Батурині, були страчені усі мешканці міста). А в 1932-33 рр. на вулицях Бахмута лежали сотні мерців – селян з навколишніх сіл, загиблих тільки тому, що вони українці… І що: ця земля, це місто не є українськими??? За них не варто боротися??? Краще вивчайте історію, пане Прохасько, краще…А історію Донбасу особливо…

Та повернемось до сучасності: 23 серпня 2014 р., на День прапора, на стадіоні Артемівська НАЙБІЛЬШИЙ У СВІТІ український стяг розгорнули кілька тисяч містян (http://www.06274.com.ua/news/604065). Це не так вже й мало для населення у 77 тис. чол.!.. А якщо порахувати їхніх рідних та інших людей, що з різних причин залишилися вдома у вигляді «диванної сотні», то цифра буде ще більшою. Так, пане Прохаську, це зробив «інший народ», «якого ми, західняки, не можемо ні зрозуміти, ні прийняти, ні – тим більше – вважати за своїх»…

До речі, мушу ще звернути увагу на світоглядну складову печальних висновків пана Прохаська про Донбас. Так, оперування поняттям «далекий Схід» залишилось доповнити міфом про те, що в Донецьку, скажімо, самі терикони, а по вулицях ходять шахтарі з чорними від вугілля обличчями… Міф це ще довоєнний, але, очевидно, живе ще й досі. Про його аутоподолання часто зізнаються студенти із Західної і Центральної України, які відвідували Донецьк, приїжджаючи на наукові конференції. Сьогодні, вочевидь, міфи дещо інші, але спрацьовують на нашу користь по обидва береги Дніпра: на Сході – сама «вата», на Заході – «кроваві бЕндери». Спільним у цих образах є одне: й ті, й ті – нелюди, людоненависники, невігласи, нецивілізовані і т. ін.

Можливо, я когось розчарую, але для свідомих українців Сходу, як й узагалі для освічених та критично мислячих людей Східної України, цілком очевидно, що вирази «фашистська хунта», західняцький «фашист-бЕндерівець» (який особливо яскраво актуалізувався взимку 2013-2014 рр.) – це не просто міфи, а маячня на пустому місці, вигадана ФСБешниками.

Але схоже, що чомусь не всім свідомим українцям Західної України зрозуміло, що на Сході є ще хтось, крім «совків» та «ватників». Що вони так само сприймають мешканців східних областей відповідно до певного стереотипного викривленого образу. В Донбасі населення не є однорідним за своїми поглядами. Й у нас є патріоти України, не гірші, ніж у Львові чи Києві! Хай їх і менше, але якщо брати до уваги, що справи історичної ваги вершить, як правило, незначний відсоток свідомих людей – пілотна група (еліта) – то чи можна на цих людей закривати очі?! Невже про них можна казати: «Най собі роблять, що хочуть?»...

По-перше, подібні вислови в принципі антигуманні за своєю природою. Згадаймо Достоєвського з його запереченням виправдання сліз однієї дитини. А також біблейське: «не знищить Господь місто, де є хоча б десять праведників». По-друге, подібні вислови оприявнюють той факт, що в західноукраїнському суспільстві побутує сприйняття українців Східної України як недо-українців, недо-патріотів, другосортних патріотів, українців, яким треба дорости до справжніх центрально- і західноукраїнських патріотів, й саме останні мають право експертної оцінки – чи східний патріот вже може назватися українцем… І тут я буду з Вами згодна, пане Тарас, – «треба попуститися»…

Дуже шкода, що пан Прохасько вважає (можливо, цілком щиро, а може, це був просто черговий виклик суспільству), що купку українців Донбасу можна полишити напризволяще. Мовляв, «справжні українці» переїдуть на «справжню Україну». А «несправжні українці» пристосуються до нових реалій…

Між тим, справжні українці Сходу України в переважній більшості дивляться на ситуацію цілком протилежно: вони вважають, що це – їх українська земля, чого б це вони мусили її кидати? Кидають цю землю мешканці Донбасу здебільшого у двох випадках: 1. якщо в цій місцевості жорстокі бої і неможливо вижити (залишають фізично – тимчасово, рятуючи дітей, та не полишають психологічної і ментальної, а дехто – й фізичної, записуючись добровольцем – боротьби за неї) або 2. якщо ця земля не сприймається ними як автохтонна, а скоріше як місце тимчасового перебування (є такий феномен, властивий для донецького регіону, але про нього треба говорити окремо). Однак якщо в справжнього українця Донбасу є змога залишатись і боротись, то він залишається і бореться. І робить те, що в його силах. І розуміє, що це – його земля. Якщо він її залишить, прийдуть чужинці і займуть її. 

За логікою пана Прохаська, що пропонує українцям Сходу за умови настання російського панування залишити ці землі, у радянські часи українці, мабуть, мусили залишити всю Україну й почати будувати Українську державу десь на Місяці. Між тим, Ліна Костенко ще кілька десятиліть тому сформулювала таке поняття як «внутрішня еміграція». Так, патріоти Донбасу, що чисельно знаходяться у меншості серед зросійщеного (а не цілковито російського!) населення, на територіях, які контролюються ворожими бойовиками, просто змушені перейти у «внутрішнє емігрантство» (що не є для них чимсь новим). Але велика їх частина не залишить ці землі ні за яких обставин, розуміючи, що теперішній стан речей – тимчасовий. За сприятливіших умов й вони активніше включатимуться у боротьбу.  

Тому що на тих же територіях, що були влітку звільнені від терористів і російських військових, українські патріоти Сходу проводять активну волонтерську діяльність. І українські хлопці з інших регіонів, які тут служать, визнають, що підтримка місцевих мешканців важить дуже багато й без неї не було б успіху. Вона в першу чергу є цілковито відчутною матеріально: це придбані на власні кошти простих місцевих українців бронежилети, прилади нічного бачення, білизна, вода; це щодня зварені і принесені каструлі борщу в палати шпиталю чи до воєнної частини; розвіддані й т. ін.

Цю інформацію не часто можна почути в українських ЗМІ. Краще вона передається через короткі особистісні контакти. На те є низка причин: 1. Волонтери на Донеччині воліють, щоб їхні імена та діяльність залишались невідомими в силу можливої загрози їхньому життю. 2. Так само загиблих бійців зі Сходу ховають тихо, без розголосу, аби не зашкодити їхнім рідним. 3. Журналісти центральних ЗМІ з мотивів виправданого побоювання за своє життя та через стереотипи (що тут небезпека і сама «вата») висвітлюють, але недостатньо широко, українські патріотичні заходи та акції, що відбуваються в Донбасі. Хоча це зараз значно важливіше, ніж висвітлення українських акцій в інших регіонах України!

Отже, панам і панянкам прохаськам українці Донбасу можуть відповісти: вивчайте історію України, приїжджайте на звільнені від терористів землі Донбасу й знайомтеся та підтримуйте контакти з місцевими українцями. Більшість патріотів Східної України залишаться на своїй українській «далекосхідній» землі. Бо, по-перше, це ЇХНЯ земля. По-друге, – вони усвідомлюють, що бути патріотом на «всьому готовому» (тобто у Франківську, Львові чи Києві) значно легше, ніж в Донецьку чи Луганську. Щоб бути українцем в містах Донбасу, треба щодня переборювати себе: свій страх, свою конформність, свою тимчасову зневіру, свою слабкодухість і ще багато не вельми приємних речей. Пан Прохасько, можливо, забув, що Львів не завжди був україномовним. Півтора століття тому у ньому панувала німецька та польська мови, а в середовищі української інтелігенції сильними були проросійські погляди (москвофільська течія). Це не завадило українській еліті Галичини перетворити Львів на український П’ємонт. Настане і черга Донбасу.

 

Стуканова Ю.Р., канд. іст. наук

8 коментарів

Святослав Вишинський
І Ви праві. І він правий.
Елена Огородова
Прочла Прохасько. Я с ним не согласна. Если бы проблема была просто в том, что Донбасс хочет отделиться, то это одно. Но всё гораздо сложнее. Тут ещё и интерес соседней державы. А если и дальше для захвата территории промоют населению мозги, найдут исторические обоснования, Дугин придумает под это дело философию, то так мы кусочек за кусочком отдадим всю территорию. Всё равно, что вместо того, чтобы провести в доме ремонт, мы его кому-то подарим.
Сергій Воронцов
Прохасько писав це півроку тому. Зараз він висловлюється набагато стриманіше. Цікаво, тому що змінив свою думку, чи вважає, що це несвоєчасно? До речі, я вперше прочитав його блог сьогодні, тому що побачив цю відповідь. А щодо теми: надто складне питання, Василь Забродський пише, що ловить у поглядах місцевих дончан «ненависть, від якої все холоне». З одного боку. З іншого — чернівчани гинуть, а деякі залишаються інвалідами на все життя, щоб звільнити кого? Тих або тих?І до того ж зрозуміло, що фактично тема вичерпана, принаймні до того моменту, поки Путін піде. До речі, не факт, що наступний лідер не виявиться жорсткішим. І який небудь Ходорковський не «зіграє» жорсткіше. Тому що у геополітиці «немає друзів, а є інтереси». Що у нас в провінції незрозуміло навіть деяким політологам))) Є інтереси, а не євро-американська благодать, «русскій мір» чи там ще якась химера.
Останній раз відредаговано
Галина Дичковська
Прохасько писав це ще в 2008.
Юлія Стуканова
Даний відкритий лист адресований до усіх людей в Україні, які поділяють погляди пана Прохасько. Саме на викриття і розвінчання подібного соціального явища, яке сьогодні щобільш одержує підтримку в українському суспільстві, на отаке «пораженство» спрямовані рядки пропонованого блогу. Незалежно від того, чи став стриманішим пан Тарас, думки, сповідувані у обговорюваному блозі його авторства, поділяють і останнім часом масово поширюють багато його співвітчизників. З різних кутків України ці думки ширяться і квітнуть, хоча багато мислячих людей в Західній і Центральній Україні провадять свідому цілеспрямовану роботу (кожен на своєму місці і рівні) по роз'ясненню хибності і небезпеки подібних міркувань.
Що обурює, навіть деякі мешканці Східної України доєдналися до типажу панів прохаськів. Так, перебираючись у зв’язку з війною до міст Західної України, вони тішаться, як тамтешні люди люблять Україну, замість того, щоб брати до рук зброю або іншими засобами боротьби доводити СВОЮ любов до Української держави (адже відрікатися від своєї малої Батьківщини – Донбасу – чи не рівнозначно зреченню України?), як це зробили колись діди та батьки сучасних українців Галичини, як це зробили сьогодні сини і доньки України взимку 2013/14 рр.
Мені і моїм землякам-патріотам більш, ніж комусь іншому, відомо про «ненависть, від якої все холоне». Однак тут слід розставляти крапкі над "і". Донбас протягом усіх останніх 23 років був полишений на потурання проросійськи налаштованих, криміналізованих «політиків». Не існувало і не існує спеціальної продуманої державної політики щодо цього складного в соціально-культурному, ментальному, економічному, етнічному плані регіону з обтяжуючими об’єктивними історико-культурними передумовами розвитку.
На Донбасі увесь цей період панували російські канали, які щодалі нарощували ненависть до всього українського аж до апогею часів Майдану і гібридної війни; тут важко знайти україномовну пресу; україномовні заклади освіти складають незначний відсоток (більшість з яких де-факто більш ніж наполовину російськомовні); людей оточують проросійські бігборди, на свята приїздять російські артисти і т. ін.
Відсутність цілеспрямованої політики, яка б відкривала мешканцям Сходу справжню Західну Україну, з її гостинними людьми та надихаючими традиціями, і, так само, українцям з Західної України — красу Донецького регіону, її мешканців, породило побутування часом без перебільшення фантасмагоричних уявлень одне про одного, які нагадують уявлення середньовічної людини про чудернацьке населення інших земель і країн (з трьома головами, чотирма очима, людожерів та ін.).
Безхребетність українського політикуму і державників відносно Донбасу в умовах багаторічної інформаційної війни збоку Росії рівнозначно державному злочину, і події 2014 р. як раз доводять те, що значною мірою відповідальність за катастрофічні наслідки має покладатися на державний центр, який не створив спеціальної програми щодо подолання ментального і культурного відчуження, тенденцій розвитку ідентифікації Донбасу себе як Чужинця щодо України.
Російська пропаганда зробила воістину страшні речі. Ще півроку тому таке рідке явище для донецького побуту, як україномовність, сприймалось донеччанами в цілому лояльно (з градацією від легкого подиву або позитивної посмішки до сповнених антипатії похмурих поглядів; випадки неприхованої агресії були рідким явищем). Починаючи ж з квітня-травня цього року будь-яка символіка України, українське слово стало нести загрозу здоров’ю ба навіть життю. Знову-таки, подібна ситуація властива для зрусифікованого обласного центру. У маленьких містах і селах здебільшого населення (особливо старшого та поважного віку) розмовляє українським суржиком (хоча, схоже, не завжди чітко усвідомлює свою україномовність і безпомилково відокремлює свою мову від літературної, демонструючи свою малоросійськість).
Однак, на користь того, що культурно-просвітницька та інформаційна діяльність здатна поступово змінити ситуацію в Донбасі в проукраїнський бік, говорить багато фактів, серед яких найшвидше спрацьовують на отверезіння моїх земляків, з одного боку, заборона російських каналів та своїми очима побачені злочинні, розбійницькі, нелюдяні вчинки російських найманців укупі з місцевим криміналітетом, а з іншого, — на противагу цьому, — мирне життя за зрозумілими (прописаними) правилами, що встановлюється там, де відновлений контроль української армії, діяльність української влади.
Треба розуміти, що процес включення Донбасу у культурно-ментальну зону України розтягнеться на роки і десятиліття, — за умови цілеспрямованої політики і АКТИВНОЇ ДІЄВОЇ ПІДТРИМКИ ІНІЦІАТИВ МІСЦЕВИХ ПАТРІОТИЧНО НАЛАШТОВАНИХ ГРОМАДЯН (яких виявилось значно більше, ніж можна було очікувати, і які ХОЧУТЬ служити Україні і РОБЛЯТЬ це). Втім, останні кроки очільника держави та парламенту не залишають багато сподівань на це.
Хоча цей текст розміщений у рубриці «політика», я позиціоную його скоріше як історико-соціально-антропологічний, а не політологічний. Окрім «великої політики», «геополітики» і т. ін., є ще простір повсякденності із маленькою ЛЮДИНОЮ, яка має право бути почутою і яка Є, ДІ-Є. Не все залежить від путіних і януковичів, що наочно продемонстрував Майдан.
Юлія Стуканова
Тарас Прохасько своєї точки зору від 2008 р. по сьогодні не змінив: «Україні (нам) пора стати прагматичною. І у цьому випадку прагматичність є синонімом виживання».(«Поки не пізно», "Європейська галицька асамблея", zbruc.eu/node/26913).
Святослав Вишинський
Здається, у світлі останніх подій і законопроектів думка доволі ясна: або український контроль над Донбасом, або до кращих часів відпустити цю територію в автономне плавання. Все інше («особливі статуси» і т.д.) — означає збереження важеля російського впливу на Україну в цілому, при посередництві 1/5 окупованого Донбасу. Або — або, варіанти «посередині» виключені.
Останній раз відредаговано
Юлія Стуканова
На мій погляд, варіант узагалі один — перший — український контроль над Донбасом. Оскільки законопроекти від 16 вересня не дають гарантій ані 4/5 звільненого Донбасу, ані прилеглим Південно-Східним областям, що вони не опиняться у найближчому майбутньому у зоні «особливого статусу».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте